FOTO SERIE: Opnieuw groot feest op oranje rotonde in Apeldoorn

Vele honderden Apeldoorners zijn vanavond opnieuw naar de Oranjerotonde gekomen in de wijk de Maten. Ze vieren de groepswinst van het Nederlands elftal op het EK voetbal. Burgemeester Ton Heerts had een dringende oproep gedaan om deze keer niet naar de populaire plek te komen, omdat de coronaregels zo’n feestje nog niet toestaan. Een aantal mensen is aangehouden.

Afgelopen zondag kwamen er minstens duizend mensen naar het verkeersplein. Om een nieuwe massale ophoping van te voorkomen besloot Heerts de rotonde – ook uit veiligheidsoverwegingen – af te sluiten voor het autoverkeer. Dat is voor vele honderden fans van Oranje geen belemmering om gezamenlijk uit de bol te gaan rond de Zwevende Maagden. Door de afsluiting voor het autoverkeer rijden er deze keer geen toeterende auto’s rond.

De maatregel om de rotonde verkeersluw te maken kan op twee manieren worden uitgelegd: als een middel om een rotondefeest te voorkomen, of juist een om zo’n samenkomst mogelijk te maken. In elk geval helpt het om het volksfeest veilig te laten verlopen. Want de combinatie van een feestende groep mensen op een verkeersplein en auto’s die ondertussen willen doorrijden, is een ongelukkige.

Kort na het eindsignaal van Nederland-Oostenrijk kijken mensen vooral in plukjes rond de rotonde de kat uit de boom. Het middenterrein blijft leeg en op de weg draaien alleen agenten op de mountainbike hun rondjes. Maar plots komt het publiek uit alle richtingen en rond 23.15 is het feest volop in gang.

Monique Engelschman geniet, met haar zoontje Eliyah (3 jaar) achterop de scootmobiel. ,,Zijn eerste keer; hij heeft dit nog niet mee kunnen maken.’’ En ze is blij dat ze het nu kan laten zien. ,,Een echte Apeldoornse traditie hè.’’

Voor Sabrina Onstenk (22) is het eveneens een familie-dingetje. ,,Vroeger nam mijn vader me wel eens mee. Nu wou ik het zelf wel weer eens zien; is toch wel gaaf’’, zegt ze vanaf een bankje in de berm. Dat het is afgeraden om samen te komen heeft Onstenk niet meegekregen. ,,Maar ik hou netjes afstand hoor.’’

Victor Joost (18), speciaal voor de rotonde-traditie uit Berg en Bos gekomen, vindt ‘dat een feestje moet kunnen’. ,,Als er maar niets gesloopt wordt; dan is het toch gezellig dat mensen het samen met elkaar kunnen vieren?’’.

Af en toe klinkt er wel stevig vuurwerk, waarvoor de politie iemand uit de groep haalt om zijn gegevens te noteren. Een meisje raakt lichtgewond door een stuk vuurwerk. Ook later pikken agenten meerdere mensen uit de massa.

Bron Tekst: De Stentor, Johannes Rutgers, Gep Leeflang en Luciano de Graaf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: